Kulinarne sposoby na jesienną słotę
Mimo, że listopad powoli dobiega końca pogoda nadal jest dla nas łaskawa. Kiedy zapada zmrok i światła miasta otulają swym ciepłem świat za oknem znajdujemy chwilę, aby spędzić wieczór z najbliższymi. Jak sprawić, by wspólny czas okazał się wyjątkowy? Poznaj sposoby na pyszne dania przygotowane w akompaniamencie Bulionetki pieczeniowej Knorr. Od tej pory każda potrawa będzie błogim doznaniem dla podniebienia.
Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosie Rozpocznijmy jesienną ucztę! Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina - to musi się udać. Dodajmy do tego odgłos chrupiącej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego! Składniki: - Karkówka średniej wielkości - 1-1,5 kilograma - Majeranek - 3 łyżki - Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka - Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka - Czosnek - 2 ząbki (posiekane) - Musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów - Chleb tostowy - 1/2 opakowania - Olej słonecznikowy - 100 mililitrów - Obrane orzechy pistacjowe - 100 gramów - Margaryna Kasia - 100 gramów - Czerwone wino - 200 mililitrów Sposób przygotowania: 1. Przygotuj potrzebne składniki. Posiekaj drobno czosnek. 2. Mięso umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem i Przyprawą do karkówki KNORR. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej jeden dzień. 3. Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, dodaj musztardę i margarynę. 4. Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. 5. Przygotowane ciasto ułóż na całej powierzchni mięsa. 6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody. 7. Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia. 8. Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku. Pieczony schab z figami Figi spożywane są często na surowo, jako suszona przekąska lub dodatek do kompotów, dżemów i syropów. Wielu z nas kojarzą się również ze świętami, kiedy używamy ich w formie bakalii do świątecznych wypieków. Figi jednak mają również inne smaczne zastosowanie. Z powodzeniem zastąpią suszone śliwki, stając się pysznym nadzieniem naszych ulubionych pieczeni. Składniki: - Schab środkowy - 800 gramów - Czarny pieprz - 1/2 łyżki - Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka - Liść laurowy - 2 sztuki - Ziele angielskie - 2 sztuki - Suszone figi - 100 gramów - Ocet balsamiczny - 200 mililitrów - Szalotki - 2 sztuki - Koniak lub brandy - 50 mililitrów - Anyż - 1/2 sztuki - Skórka starta z jednej cytryny - 1 sztuka - Olej do smażenia - 50 mililitrów Sposób przygotowania: 1. Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny. 2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody. 3. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu. 4. Dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. 5. Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub Brandy . Sos kurkowy Nasze listopadowe gotowanie dobiega końca. Zanim jednak rozstaniemy się, przedstawimy przepis na smakowity sos, który na pewno znajdzie wiele pysznych zastosowań w domowym menu. Głównym bohaterem są kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, które są polskim dobrem narodowym obficie występującym w naszych lasach. Smażymy je, marynujemy, dusimy lub suszymy. Tym razem będzie zupełnie inaczej. Składniki: - Kurki świeże lub mrożone - 100 gramów Mała cebula - 1 sztuka - Ząbek czosnku - 1 sztuka - Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka - Olej słonecznikowy - 50 mililitrów - Koniak lub brandy - 20 gramów - Posiekany rozmaryn - 1/2 łyżki - Śmietana - 200 mililitrów - Czarny pieprz - 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kurki oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił. 2. Do tak przygotowanych grzybów dodaj jedną Bulionetkę pieczeniową KNORR i 300 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, dodaj śmietanę. 3. Sos gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Całość dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Pokrój drobno rozmaryn i dodaj do reszty składników. 4. Tak przygotowany sos jest wspaniałym dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną. i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga. Naszym aromatycznym sosem kończymy listopadowe gotowanie z marką Knorr. Mamy nadzieję, że propozycje, które przygotowaliśmy, zainspirują wielu z Was do kulinarnych przygód w złote, jesienne dni. |