Kulinarne sposoby na jesienną słotę

Autor: Koniecznie przeczytaj
Drukuj artykuł



Mimo, że listopad powoli dobiega końca pogoda nadal jest dla nas łaskawa. Kiedy zapada zmrok i światła miasta otulają swym ciepłem świat za oknem znajdujemy chwilę, aby spędzić wieczór z najbliższymi. Jak sprawić, by wspólny czas okazał się wyjątkowy? Poznaj sposoby na pyszne dania przygotowane w akompaniamencie Bulionetki pieczeniowej Knorr. Od tej pory każda potrawa będzie błogim doznaniem dla podniebienia.


Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosie

Rozpocznijmy jesienną ucztę! Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina - to musi się udać. Dodajmy do tego odgłos chrupiącej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego!

Składniki:
- Karkówka średniej wielkości - 1-1,5 kilograma
- Majeranek - 3 łyżki
- Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
- Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki (posiekane)
- Musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów
- Chleb tostowy - 1/2 opakowania
- Olej słonecznikowy - 100 mililitrów
- Obrane orzechy pistacjowe - 100 gramów
- Margaryna Kasia - 100 gramów
- Czerwone wino - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj potrzebne składniki. Posiekaj drobno czosnek.
2. Mięso umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem i Przyprawą do karkówki KNORR. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej jeden dzień.
3. Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, dodaj musztardę i margarynę.
4. Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu.
5. Przygotowane ciasto ułóż na całej powierzchni mięsa.
6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.
7. Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.
8. Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.


Pieczony schab z figami

Figi spożywane są często na surowo, jako suszona przekąska lub dodatek do kompotów, dżemów i syropów. Wielu z nas kojarzą się również ze świętami, kiedy używamy ich w formie bakalii do świątecznych wypieków. Figi jednak mają również inne smaczne zastosowanie. Z powodzeniem zastąpią suszone śliwki, stając się pysznym nadzieniem naszych ulubionych pieczeni.

Składniki:
- Schab środkowy - 800 gramów
- Czarny pieprz - 1/2 łyżki
- Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Ziele angielskie - 2 sztuki
- Suszone figi - 100 gramów
- Ocet balsamiczny - 200 mililitrów
- Szalotki - 2 sztuki
- Koniak lub brandy - 50 mililitrów
- Anyż - 1/2 sztuki
- Skórka starta z jednej cytryny - 1 sztuka
- Olej do smażenia - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.
2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody.
3. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu.
4. Dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
5. Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub Brandy .


Sos kurkowy

Nasze listopadowe gotowanie dobiega końca. Zanim jednak rozstaniemy się, przedstawimy przepis na smakowity sos, który na pewno znajdzie wiele pysznych zastosowań w domowym menu. Głównym bohaterem są kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, które są polskim dobrem narodowym obficie występującym w naszych lasach. Smażymy je, marynujemy, dusimy lub suszymy. Tym razem będzie zupełnie inaczej.

Składniki:
- Kurki świeże lub mrożone - 100 gramów Mała cebula - 1 sztuka
- Ząbek czosnku - 1 sztuka
- Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
- Olej słonecznikowy - 50 mililitrów
- Koniak lub brandy - 20 gramów
- Posiekany rozmaryn - 1/2 łyżki
- Śmietana - 200 mililitrów
- Czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:
1. Kurki oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
2. Do tak przygotowanych grzybów dodaj jedną Bulionetkę pieczeniową KNORR i 300 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, dodaj śmietanę.
3. Sos gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Całość dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Pokrój drobno rozmaryn i dodaj do reszty składników.
4. Tak przygotowany sos jest wspaniałym dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną. i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.

Naszym aromatycznym sosem kończymy listopadowe gotowanie z marką Knorr. Mamy nadzieję, że propozycje, które przygotowaliśmy, zainspirują wielu z Was do kulinarnych przygód w złote, jesienne dni.