Panzanella - sałatka toskańska
Składniki:
? 50g białego pieczywa (typu ciabatta) ? 30 ml oliwy z oliwek Olitalia ? 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti ? 1 ząbek czosnku ? pomidory kolorowe ? 20g czerwona cebula ? ? pęczka bazylii ? sól i pieprz do smaku ? 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo ? 20g karczochów krojonych marki Ponti ? 30g papryka pieczona ? kilka kaparów marki Ponti Przygotowanie: Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy. |