Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta
1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
800 g krewetek (waga przed obraniem) ok. 600 ml mleczka kokosowego 250 g pomidorów koktajlowych 2 liście limonki (opcjonalnie) 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego) 1-2 łyżki zielonej pasty curry 2 limonki sól, pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Propozycja podania: 1 opakowanie mieszanki sałat oliwa z oliwek sok z limonki sól pieprz liście mięty limonka papryczka chilli 1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet). 3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę. 4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając. 5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7-10 minut ciągle mieszając sos. 6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. 7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką. Smacznego! |