Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco
500 g cielęciny
1 mniejsza cebula 5 pędów selera naciowego 1 marchewka przecier pomidorowy Valfrutta 500ml 1 cytryna 1 mniejsza pomarańcza pęczek natki pietruszki 200 ml wina 400 ml bulionu mięsnego mąka oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia sól i pieprz do smaku Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC. Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem. |