Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką

Autor:
Drukuj artykuł

NA 2-3 PORCJE POTRZEBUJESZ:

Sałatka
? koncentrat bulionu drobiowego Krakus
? woda- 500 ml
? kuskus- 1 szklanka
? mini mozzarella- 10 szt.
? grillowana brzoskwinia- 4 szt.
? szynka szwarcwaldzka- 4 plastry
? pestki dyni- 3 łyżki

Dressing:
? olej rzepakowy- 2 łyżki
? sok z cytryny- 2 łyżki
? miód- 1 łyżka
? mięta, posiekana- 1 łyżka

W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą.
Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony).
Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty.
Wszystkie składniki- kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni.