Pavlova z brzoskwiniami i granatem
4 jajka L (w temp. pokojowej)
250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej szczypta soli śmietana 36% (400 ml) brzoskwinie w puszce Beach Flower świeży owoc granatu 1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19-20 cm. 2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę. 3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym. 4. Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru. 5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku. 6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka. 7. Śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta. 8. Na sam koniec wyłóż owoce. Smacznego! |