Dwie, różne babki wielkanocne za jednym zamachem
4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki razowej 1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego 10 jajek (L) 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany 200 ml oleju Rapso 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 2 cytryn 3 łyżki masła orzechowego szczypta soli 4 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki kakao 100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby 500 g malin 1/2 szklanki wody cukier (według uznania) 1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową. 2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe - całość mieszamy. 4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część. 5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone. 6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu. 7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować. Smacznego! |