Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem
1 szklanka ryżu białego marki Britta
3 szklanki mleka sól 3 dag masła 2 jaja 0,5 szklanki cukru 4 duże winne jabłka 1 opakowanie cukru waniliowego 10 dag rodzynków masło i tarta bułka do formy syrop owocowy lub śmietana do polania Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu "zagotowania". Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną. |