Dieta dla cukrzyka

Autor: Anna Pacanowska
Drukuj artykuł


Przedstawiamy 10 przykazań żywieniowych dla cukrzyka:

1. Posiłki powinny być jadanie regularnie, zawsze o tej samej porze.

2. Należy ułożyć sobie jadłospis tak, żeby podzielić posiłki pod względem energetycznym:
śniadanie - 25 procent
drugie śniadanie - 10 procent
obiad - 25-30 procent
podwieczorek 10-15 procent
kolacja - 20 procent

3. Jedz zawsze pięć posiłków

4. Wpisz na czarną listę potrawy tłuste takie jak: wędliny, tłuste mięso, parówki, smalec, masło, śmietanę, żółte sery, konserwy mięsne, pasztety, chipsy, orzeszki. Do sałatek dodawaj oliwę z oliwek. Unikaj potraw smażonych. Pieczywo smaruj miękkimi margarynami.

5. Staraj się ograniczyć sól - potrawy doprawiaj ziołami, czosnkiem, chrzanem.

6. W twojej diecie powinno znaleźć się dużo warzyw i owoce. Unikaj jednak owoców słodkich np. winogron. Możesz jeść wiśnie, grejpfruty.

7. Z jadłospisu wyeliminuj cukier, wyroby czekoladowe, słodkie napoje, soki i ciasta.

8. Możesz pić niegazowaną wodę, herbatki ziołowe

9. Posiłki staraj się gotować na parze, dusić lub piec w folii.

10. Ryby i mięso gotuj lub grilluj. A przed gotowaniem usuń z mięsa tłuszcz, a przed jedzeniem zdejmij z drobiu skórkę.

Od czasu do czasu można ulec pokusie zjedzenia kawałka ciasta jednak trzeba wtedy uwzględnić to w wyliczeniach dietetycznych dnia. Należy też zaplanować dawkę insuliny lub odpowiedni wysiłek fizyczny, który pomoże zużytkować nadmiar zjedzonych kalorii. Jeśli wybieramy się z wizytą do znajomych, możemy zapytać gospodarzy o menu i czas podawania posiłków, bo może będzie konieczne przesunięcie pory wstrzyknięcia insuliny lub zjedzenie przekąski.Konieczne też jest zmierzenie poziomu glukozy we krwi przed i po przyjęciu.