Otręby owsiane i ich dobroczynny wpływ na organizm
Otręby należą do naturalnych produktów roślinnych, powstałych z przemiału ziarna zbóż, natomiast zarodki są częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Produkty te stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, soli mineralnych oraz witamin - czyli składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Łatwe i wygodne w przygotowaniu - służą do bezpośredniej konsumpcji. Otręby owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zalecane są dla osób dbających o linię (w ramach stosowania zbilansowanej diety). Zawarty w otrębach owsianych błonnik pokarmowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza dzięki temu uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Otręby owsiane składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i dlatego przyczyniają się między innymi do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawarty w otrębach owsianych błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na: - obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, - regulację przewodu pokarmowego, - obniżenie poziomu cukru we krwi, - usuwanie z organizmu kwasów żółciowych, toksyn i metali ciężkich |