Otręby owsiane i ich dobroczynny wpływ na organizm

Autor: Anna Pacanowska
Drukuj artykuł



Otręby należą do naturalnych produktów roślinnych, powstałych z przemiału ziarna zbóż, natomiast zarodki są częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Produkty te stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, soli mineralnych oraz witamin - czyli składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Łatwe i wygodne w przygotowaniu - służą do bezpośredniej konsumpcji.

Otręby owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zalecane są dla osób dbających o linię (w ramach stosowania zbilansowanej diety). Zawarty w otrębach owsianych błonnik pokarmowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza dzięki temu uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Otręby owsiane składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i dlatego przyczyniają się między innymi do obniżenia poziomu cholesterolu.

Zawarty w otrębach owsianych błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na:
- obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi,
- regulację przewodu pokarmowego,
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- usuwanie z organizmu kwasów żółciowych, toksyn i metali ciężkich