Wykwintne przekąski kuchni śródziemnomorskiej

Autor:
Drukuj artykuł

Krewetki, ostrygi i małże coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykwintne w smaku i bardzo zdrowe morskie rarytasy wbrew pozorom nie są trudne do przyrządzenia. Sprawdzą się jako przekąski na przyjęciach, romantycznej kolacji i z pewnością zachwycą smakiem gości. Jak w 5 minut przygotować z nich smaczną i ekskluzywną przystawkę?

"Owoce morza wydają się potrawą ekskluzywną i skomplikowaną w przygotowaniu. W rzeczywistości to jedne z najbardziej wdzięcznych dań - są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki oraz doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. Z doświadczenia wiem również, że warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie" - mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, który 15 lat swojej kulinarnej kariery spędził na morzu.

"Ponadto owoce morza (zwłaszcza małże i ostrygi) uważane są za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, głównie z powodu ich kształtu oraz zawartości tzw. "pierwiastka miłości" czyli? cynku. Z tego względu są doskonałym przysmakiem podczas kolacji z ukochaną osobą" - dodaje szef. Jarosław Walczyk poleca kilka prostych przepisów, które możecie wypróbować w domu:

Ceviche z krewetkami
? kilogram średniej wielkości krewetek (obranych)
? 1 cebula czerwona
? 6 limonek
? 1/2 ostra papryczka chili
? 10 gałązek kolendry
? 2 duże, obrane ze skórki pomidory
? sól i pieprz czarny

Krewetki dokładnie oczyszczamy z odwłoka, myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i zalewamy zimną wodą. Po 15 minutach płuczemy cebulę w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy wyciśnięty z limonek sok - odstawiamy na 15 minut. Drobno siekamy kolendrę, kroimy pomidory i paprykę.

Wszystkie składniki (włącznie z krewetkami) mieszamy i odstawiamy na lodówki na minimum 3 godziny.
?
Ostrygi zapiekane z parmezanem
? 6 świeżych ostryg
? 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
? 1/2 małego ząbka czosnku
? 1 łyżka parmezanu
? 1 cytryna
? 1 łyżka masła

Ostrygi otworzyć i ułożyć na blaszce najlepiej wysypanej solą. Na rozgrzanym maśle delikatnie podsmażyć zmiażdżony czosnek, na chwilę przed zdjęciem z ognia dodać natkę pietruszki. Ostrygi polać masłem czosnkowym, skropić sokiem z cytryny i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez chwilę (3 minuty) w piekarniku rozgrzanym do 210 st.

Przegrzebki smażone na maśle podane z pikantną salsą
? 6 przegrzebków
? natka pietruszki
? łyżka masła
? łyżka oleju lub oliwy
? pomidor
? ząbek czosnku
? szczypta suszonego oregano
? sól, pieprz

Muszle otwieramy podważając za pomocą noża. Wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą, żeby się oczyściły. Zostawiamy tylko kremową część, ściągamy błonę. Osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na talerzu. Prószymy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i masło. Na gorący tłuszcz wkładamy małże i smażymy do momentu aż się zarumienią. Około 2 minuty z obydwu stron. Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy pokrojony czosnek, oregano, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy wszystko. Wykładamy na muszle (wcześniej dokładnie wyczyszczone i umyte) bądź talerz. Posypujemy natką pietruszki.

Owoce morza są lekkostrawne i niskokaloryczne, poprawiają nastój oraz pomagają zapobiegać otyłości i nowotworom. Są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety, atrakcyjnym pomysłem na przyjęcia i uroczyste kolacje. Mają niepowtarzalny smak, a ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani kulinarnych umiejętności.