Gęsta zupa z makaronem i pesto

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki na 4 osoby:

? 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta
? słoiczek sosu pesto z bazylią Grand'Italia
? 100 g makaronu małe muszelki Arrighi
? 1 drobno posiekana cebulka
? 1 ząbek czosnku
? 1 drobno posiekana marchewka
? 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
? 100 g kawałeczków boczku
? oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
? 2 ziemniaki
? 150 g białej fasoli z puszki
? 1 l bulionu wołowego
? 100 g zielonej fasolki szparagowej
? 100 g zielonego groszku
? sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.

Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska