Gęsta zupa z makaronem i pesto
Składniki na 4 osoby:
? 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta ? słoiczek sosu pesto z bazylią Grand'Italia ? 100 g makaronu małe muszelki Arrighi ? 1 drobno posiekana cebulka ? 1 ząbek czosnku ? 1 drobno posiekana marchewka ? 1 łodyga pokrojonego selera naciowego ? 100 g kawałeczków boczku ? oliwa z oliwek extra vergine Olitalia ? 2 ziemniaki ? 150 g białej fasoli z puszki ? 1 l bulionu wołowego ? 100 g zielonej fasolki szparagowej ? 100 g zielonego groszku ? sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |