Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu spaghetti słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti 300 g sera gorgonzola 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30% 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine Olitalia 3 garści rukoli ? łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |