Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Składniki (4-6 porcji):
700 g polędwicy wołowej 200 ml octu balsamicznego Ponti 150 ml wody mąka do obtaczania 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia 4 łyżki masła rukola lub szparagi 1 kg młodych ziemniaków świeży tymianek sól pieprz Sposób przygotowania: ? Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące. ? Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10-15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło. ? W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5-6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki). ? Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą. |