Ciasteczka świąteczne o smaku herbaty Opowieść wigilijna
300 g miodu
ok. 600 g mąki pszennej 200 g cukru 1 jajko (+ jajko do posmarowania) 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek) 4 łyżeczki przyprawy do pierników 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżka oleju Krok 1. Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4-5 godzin. Krok 2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10-15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2-4 tygodnie). Krok 3. Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki. |