Cytrynowe muffinki z serową pianką

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki ciasta (około 10 sztuk):
? 3/4 szklanki cukru
? 1 szklanka mleka
? 1/4 szklanki oleju
? 2 jajka
? 2 szklanki mąki
? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
? sok z 1 cytryny
? skórka z 1 cytryny

Składniki pianki :
? 150ml śmietanki 30%
? 100g serka Cremetta marki Lactima
? 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Pianka:
Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki.
Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!