Cytrynowe muffinki z serową pianką
Składniki ciasta (około 10 sztuk):
? 3/4 szklanki cukru ? 1 szklanka mleka ? 1/4 szklanki oleju ? 2 jajka ? 2 szklanki mąki ? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ? sok z 1 cytryny ? skórka z 1 cytryny Składniki pianki : ? 150ml śmietanki 30% ? 100g serka Cremetta marki Lactima ? 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Pianka: Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki. Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego! |