Pstrąg łososiowy na karczochach
Składniki (2 porcje):
? 2 filety z pstrąga (ok. 400 g) ? 1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti ? 200 g makaronu Rurki skręcane - Tortiglioni nr 24 marki Arrighi ? 200 g pomidorów koktajlowych ? 1/2 małej cebuli ? 1 ząbek czosnku ? garść bazylii ? Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia ? Glassa Gastronomica marki Ponti ? 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody) ? sól ? pieprz ? pieprz czerwony w ziarnkach Wykonanie: 1. Pstrąga umyj. Posól. 2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. 3. Pomidorki przekrój na połowy. 4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. 5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem. 6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut. 7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6-10 minut. 8. Posiekaj bazylię. 9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj. 10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |