Pieczone ziemniaki "duszki" paprykowo-ziołowe
Składniki:
? ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia ? ziemniaki - około 1kg* ? olej rzepakowy - 4 łyżki ? słodka papryka - 1 łyżka ? tymianek - 1 łyżka ? rozmaryn - 1 łyżka ? sól - 2 łyżeczki ? papryka wędzona - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania. Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj. Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki. Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią. Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip. *ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania |