Patelnia pełna białka: ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
200g ryżu brązowy Britta 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g) olej do smażenia 1 cebula 500 g szynki mielonej 200 g boczku wędzonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki garam masala szczypta ostrego chilli 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj. 2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu. 3. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij. 4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku. 5. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą. 6. Podawaj z ryżem brązowym Britta. |