Patelnia pełna białka: ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem

Autor:
Drukuj artykuł

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
200g ryżu brązowy Britta
1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
olej do smażenia
1 cebula
500 g szynki mielonej
200 g boczku wędzonego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki garam masala
szczypta ostrego chilli
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz


1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.
3. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.
4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.
5. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.
6. Podawaj z ryżem brązowym Britta.