Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta
4 udka z kurczaka
20 dag ryżu białego marki Britta 3 łyżki oleju z winogron lub oliwy duża cebula duży ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka 1 ? szklanki rosołu drobiowego z kostki kilka nitek szafranu nieduży liść laurowy sól, pieprz zielony groszek konserwowy do dekoracji Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać). Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać. |