Czosnek niedźwiedzi, czyli wiosenne pieczywo od Martin Braun
Poszukując wiosennych smaków, Martin Braun proponuje wyjątkową mieszankę AGRANO do pieczywa - Mix 25% z czosnkiem niedźwiedzim, gdzie bazę stanowią właśnie liście czosnku niedźwiedziego. Jego pojawienie się w lasach zapowiada nadejście cieplejszych dni.
Dzięki zawartości czosnku niedźwiedziego pieczywo delikatnie pachnie czosnkiem. Mieszanka daje możliwość produkcji pieczywa z odroczonym procesem fermentacji. Gotowe wypieki na bazie Czosnek Niedźwiedzi Mix 25% to produkty naturalne, zawierające witaminy i długo zachowujące świeżość. Obecność takiego pieczywa na stołach będzie prawdziwym zwiastunem wiosny. Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) występuje w wilgotnych lasach mieszanych i liściastych oraz zaroślach. Znajduje zastosowanie w medycynie ludowej jako lek oczyszczający krew, mający silne działanie bakteriobójcze, obniżający ciśnienie krwi, korzystnie działający na serce, zapobiegający nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. W sztuce kulinarnej liście czosnku niedźwiedziego znalazły szerokie zastosowanie. Na Wschodzie popularne są w postaci kiszonej lub solonej. Liście są o wiele delikatniejsze w smaku niż czosnek pospolity, nie pozostawiają przykrego zapachu i zawierają więcej związków mineralnych i witamin. Doprawia się nimi sałatki, duszone warzywa, masła ziołowe i zupy. Wyśmienicie smakują jako dodatek do twarożków i sosów, duszone zastępują szpinak i stanowią doskonałą przyprawę do dań z ziemniaków i kapusty. Więcej wiosennych wypieków na www.martinbraun.pl Pieczywo Staropolskie od Martin Braun - 2,50 kg Mieszanka Czosnek Niedźwiedzi - Mix 25% Agrano - 7,50 kg mąka pszenna typ 550 - 0,20 kg drożdże - 7,50 kg woda - czas miesienia: - 12 minut wolne obroty - 3 minuty szybkie obroty - temperatura ciasta 20-22°C - temperatura pieczenia 250°C około 15 minut - następnie na zerwanym lufcie opadająco do 210°C - czas pieczenia w zależności od gramatury kęsów ciasta Opis technologii przygotowania: - Wszystkie składniki wymiesić metodą 1?fazową - Przenieść ciasto do naoliwionej kuwety - Ciasto garuje w chłodnym miejscu około 2 godzin - Wygarowane ciasto wyłożyć na blat, szeroką skrobką odcinać równe kęsy i odkładać na blachy - Po zakończeniu garowania odpiec |