Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym - przepis
Składniki dla 4 osób:
1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki białego octu winnego Ponti 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia 300 g makaronu spaghetti de Cecco 200 g kiełbasy śląskiej 2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem Valfrutta suszona bazylia 1 biała cebula sól i pieprz Sposób przygotowania: Makaron De Cecco gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie kleił. W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy oregano, bazylię i dodajemy ocet winny Ponti. Następnie wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów z czosnkiem i całość doprowadzamy do wrzenia. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską i cebulę. Dodajemy kiełbasę do przygotowanego sosu pomidorowego i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkiem bazylii. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |