Cielęcina duszona po kreolsku
Składniki na 5 porcji:
1kg cielęciny (filet) 2 gałązki rozmarynu 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika) 200 g pieczarek 1 marchewka 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta 100 ml białego wina 1 ząbek czosnku szafran do smaku oliwa z oliwek extra vergine Olitalia sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagamii pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następniedodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |