Szaszłyki z łososiem i ananasem
? 200 g ananasa
? 250 g filetu z łososia ? 40 listków mięty ? 3 gałązki tymianku ? 3 gałązki kopru ? 3 g różowego pieprzu ? 30 ml oliwy z oliwek Olitalia ? 30 ml soku z cytryn Limmi ? sól ? Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm). ? Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa. ? Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki. ? Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny. ? Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony. |