Szaszłyki z łososiem i ananasem

Autor:
Drukuj artykuł

? 200 g ananasa
? 250 g filetu z łososia
? 40 listków mięty
? 3 gałązki tymianku
? 3 gałązki kopru
? 3 g różowego pieprzu
? 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
? 30 ml soku z cytryn Limmi
? sól

? Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
? Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
? Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
? Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
? Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.